{ "title": "Yeşil Sinek", "image": "https://www.sinek.gen.tr/images/yesil-sinek.jpg", "date": "19.01.2024 08:14:06", "author": "Nuray sağır", "article": [ { "article": "Yeşil Sinek; sineklerin efendisidir. Yeşil sinek, maggot terapi denilen bir tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır. Maggot terapi yeşil sinek larvalarının derin yaralar üzerine yerleştirilerek temizlenmesi ve iyileştirmesi yöntemidir. Yeşil sinek, bombalama, mayın patlaması, diyabet hastalarının yatak yaralarında ve diğer bütün yara çeşitlerinde iyileştirici bir yöntem olarak kullanılabilmektedir. Yeşil sinek larvaları tedavi yöntemi olarak pek çok ülkede yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Yeşil sinek larvaları antibiyotik görevi görmek ile Allantoin diye bir madde salgılayarak yaranın kapanmasını da kolaylaştırmaktadır. Yeşil sinek larvaları sayesinde cerrahi müdahale gerektiren derin yaralar kolaylıkla iyileştirilebilmektedir. Yeşil sinek iki kanatları veya çift kanatlı olabilir. Yeşil sinekler çabuk ürerler. Yeşil sineklerin ömürleri dokuz ile yirmi bir gün arasındadır. Yeşil sinekler genellikle yerleşim alanlarında görmektedirler. Yeşil sinekler yumurtalarını genellikle hayvan pisliklerine bırakırlar. Yeşil sinek larvalarında üç çeşit enzim saptanmıştır. Yapılan araştırmalarda yeşil sineklerde serin proteinaz, aspartil proteinaz ve metallo proteinaz enzimleri saptanmıştır.

Maggot Terapi

Yeşil Sinek larvaları ile yapılan bu terapide ortalama olarak yüzde ile iki yüz yeşil sinek larvası derin yaralar üzerine konulmaktadır. Yeşil sinek larvaları bir ile dört gün içerisinde yaraları temizlemektedir. Derin yara üzerine bırakılan her bir yeşil sinek larvası salgıladıkları antibiyotik sayesinde yirmi beş miligram ölü doku yemektedirler. Yeşil sinek larvalarının bir gün içerisinde bir santimetreye kadar iyileşme sağladıkları gözlenmektedir. Yaraların üzerine bırakılan yeşil sinek larvaları antibiyotik görevi görmek ile salgıladıkları diğer maddelerle yaranın iyileşmesini ve kapanmasını sağlamaktadırlar.

Ülkemizde yapılan araştırmalar sonucunda yeşil sinek larvalarının etkinliği kanıtlanmıştır. Laboratuvarda yeşil sinek larvaları üretilmektedir. Laboratuvarlarda üretilen bu sinek larvaları stilize edildikten sonra yaralar üzerine bırakılmaktadır. Yeşil sinek larvalarının yüzde seksen oranında iyileştirme özelliği bulunmaktadır. Maggot terapi sırasında larvalar kesinlikle sağlam ve sağlıklı dokuya zarar vermezler. Yeşil sinek larvaları yapıları gereği hızlıca beslenmek isterler ve nekrotik dokuyu yemek için acele ederler. Yeşil sinek larvalarında antibiyotik etkisi yaratan iyonlar vardır. Larvaların salgıladığı sekresyonların içindeki potasyum iyonunun dış ortama salınımı ile olmaktadır. Yeşil sinek larvaları ayrıca yara üzerine amonyak ve kalsiyum karbonat gibi alkali maddeler salgılar ve yaranın pH değerini alkaliye çevirerek etki eder. Yeşil sinek larvaları içerisinde bulunan allantoin, amonyum, kalsiyum karbonat ve üre gibi maddeler sayesinde nekroz dokunun oksijen miktarını artırarak iyileşmeyi sağladığını ifade edilmektedir.

Sineklerin pek çok çeşidi bulunmaktadır. Pek çok çeşidi genellikle hastalık yapıcı olarak bilinmektedir. Yeşil sinek ise tam tersi insan sağlığı için çok önemlidir. Yeşil sinek için söylenen sineklerin efendisi deyimini kesinlikle hak etmektedir.
" } ] }