{ "title": "Yakarca Sineği", "image": "https://www.sinek.gen.tr/images/yakarca-sinegi.jpg", "date": "19.01.2024 03:29:19", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Yakarca Sineği, yakarcık, tatarcık hatta yakar diye de adlandırılan bir sinektir. Sivri sinek gibi gündüzler görünmezler, geceleri beslenirler. Genel olarak bitkilerin şekerleriyle beslenirler. Yakarca sineğinin dişisi yumurtalarını geliştirebilmek için kan emerler. Dişi yakarca, kan emmek için hayvan ya da insan farkı gözetmez. Erkek yakarca sineği kan emmez. Eğer bir yakarca sizin kanınızı emiyorsa bilin ki dişi yakarcadır. Rengi beyaza yakın, mat sarıdır. Sıcak iklimlerde yaşarlar. Boyları 2-3 mm kadardır. Fazla yükseklerde uçamazlar. Yakarca sineği dış görüntüsü itibariyle sivrisineğe benzerlik gösterir. Sivrisinekten daha tüylüdür.

Yakarca Sineği Üremesi: Yumurtlama dönemine giren dişi yakarca sineği, kan emmeye başlamasıyla hız kazanır. Kan emen dişi yakarca bir iki gün sonra yumurtalarını nemli bir ortama bırakır. Nemli ortama bırakılan yakarca sineği yumurtalarından beş hafta içinde kanatlı yakarca yavruları çıkar.

Yakarca Sineği Zararları: Yakarca sineğinin ısırığı ya da kan emme eylemi, sivrisineğinkinden çok daha yakıcıdır. İsmi de bundan dolayı yakar, yakarca, yakarcık diye adlandırılmıştır. Isırılan yerde aşırı biçimde kaşıntı olur. Hafif şişme ve kızarıklık oluşur. Tam bir yanma hissi meydana gelir. Mikrop taşıma riskleri çok fazladır. Bulaşıcı hastalıkları, özellikle tatarcık humması denen, yüksek ateşle seyreden hastalığı onlar bulaştırır. Şark çıbanını da yakarca sineği bulaştırır. Bu nedenlerden dolayı insan sağlığını tehdit eden en tehlikeli hayvanlardandır.

Yakarca Sineği Korunma yolları: Dişi yakarca sineğinin hoşlanmadığı maddeler vücuda sürülerek, çevreye yerleştirilerek kovucu güçlerinden faydalanılır. Bu maddeler; okaliptüs yağı, Hindistancevizi yağı, avokado yağı, portakal kabuğu, listerine, limon suyu, narenciye suyu, sirke, lavanta yağıdır. Günümüzde çeşitli sinek kovucu losyonlar ve spreyler üretilmektedir. Bu ürünler de yakarca sineğine karşı etkilidir. Isırığın tedavisi ise doğal yollardan, sabunla yıkamak, sarımsakla ovmak, sirke ile yıkamak, sodalı hamur yapıştırma gibi metotlar uygulanabilir. Yakarca sineği tarafından ısırılan kişilerde, bulaşıcı hastalık riski taşıdıkları için ısırılan yerin şişmesi, ateş yükselmesi, halsizlik, iştahsızlık gibi durumlar fark edilir edilmez mutlaka bir sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir.
" } ] }