{ "title": "Sivrisinek Kovucu", "image": "https://www.sinek.gen.tr/images/sivrisinek-kovucu.jpg", "date": "21.01.2024 11:35:47", "author": "serhat tonbul", "article": [ { "article": "Sivrisinek kovucu, adından da anlaşılacağı gibi hepimizi yaz aylarında mağdur eden sivri sinekler için yapılmış değişik şekillerde işlevleri olan aletlerdir. Özellikle yazın tam bastırdığı rüzgârın kesildiği gecelerde bir vızırtı duymaya başlarsınız. İşte kâbus başlıyor. Ya yataktan kalkıp ışığı açacaksınız ve saklandığı yerde sivrisineği bulup öldüreceksiniz ya da uyuyup sabah başlayan kaşıntılara razı olacaksınız. Sivrisinekler kurbanları ısı ve kokudan bulmaktadırlar. Yani karanlıkta sizi bulabilirler. Yaklaşık 36 metre öteden sizi algılayabilirler. Bu saldırılardan korunmak için çeşitli sivrisinek kovucu ürünler geliştirilmiştir. Bunlar kısaca şu şekilde olmaktadır;

Sivrisinek kovucu

Bu ürünler arasında en etkili olanı ve birçok kovucu içerisinde de bulunan Deet gelmektedir. Deet neredeyse koku içermeyen bir sıvıdır. Bu ürün 1946 yılında Abd tarım bakanlığı tarafından, yine Abd ordusunda kullanılmak için tasarlanmıştır. Ürün 1957 yılında normal vatandaşların kullanımına sunulmuştur. Bugün gereken kullanım şartlarına uyulduğunda hem çocuklarda hem de yetişkinlerde kullanılabilmektedir. Bu tür sivrisinek kovucu maddeleri frekans karıştırıcı olarak da tanımlayabiliriz. Sivrisinekler bize salgıladığımız karbondioksit yoluyla gelmektedirler. Yani yol haritası biziz.

Sivrisinek kovucu bu noktada onların kafalarını karıştırarak bizi yem olarak görmelerini engeller. Ultrasonic sivrisinek kovucular kokusuz oldukları için tercih edilir. Bu ürün erkek sivrisineğin kanat çırpma frekanslarını taklit eder. Bu sesi biz duyamayız fakat dişi sivrisinek duyar ve bu hiç hoşuna gitmez. Bu arada bizleri ısıranlar dişi sivrisineklerdir. Bu ürünün çok işe yaradığı söylenmemektedir. Dünya sağlık örgütü Zika virüsü, dang humması gibi hastalıkların yayılmasına neden olan Aedes aegypti sivrisineği dahil birçok sivrisinekte etkili olduğunu söylemiştir. Yapılan araştırmalara göre dünyada her yıl 700 milyon kişi sivrisinek sokmasından dolayı hastalanmaktadır. Gerçekleşen ölümlerin 17'de 1 bu sebeple olmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Malerya (Sıtma) hastalığından yılda yaklaşık 3 milyon kişinin öldüğünü bildirmektedir. Birçok hastalık sivrisinek ısırmasından dolayı olmaktadır. Böyle bir düzeyde elbette ki sivrisinek kovucular hayatımızda olmak zorundadır. Evlerde de kendi imkânlarımızla sivrisinek kovucu yapmak mümkündür. Örneğin okaliptüslü sivrisinek kovucu yapabilirsiniz. 300 gr okaliptus yaprağını 1 litre suda yaprakların kokusu çıkana kadar kaynatın. Sıcak halde nemli yerlere, kapı ve pencere kenarlarına dökün. Bu şekilde bir süre sivrisinek girişini engelleyebilirsiniz. Ancak profesyonel ürünler kullanmak her zaman daha iyi olacaktır. Sivrisinekler ile mücadelenizde başarılar dilerim.
" } ] }