{ "title": "Sivrisinek Isırığı", "image": "https://www.sinek.gen.tr/images/sivrisinek-isirigi.jpg", "date": "20.01.2024 07:43:09", "author": "Gülşah Tonbul", "article": [ { "article": "Sivrisinek ısırığı, herkesin mutlaka mağdur olduğu bir durumdur. Özellikle sivrisineklerin çok olduğu sulak yerlerde sivrisinek ısırığı kaçınılmazdır. Ancak günümüzde gelişen teknoloji ile sivrisinek ile mücadele daha kolay hale gelmiştir. Sokaklarda yapılan ilaçlamalar ile evlere giren sivrisinek sayısı ciddi oranda azalmıştır. Ancak büyük şehirlerde bulunan metroların nemli ortamları yüzünden farkında olmadan sivrisinek ısırığına maruz kalmaktayız. Peki sivrisinek nasıl ısırıyor? Elma ısırır gibi değildir sanırım. Şimdi buna bakalım.

Sivrisinek nasıl ısırır?

Sivrisinekler sandığımız gibi dişleri ile ısırma işlemi yapmazlar. Ayrıca bizi ısıranlar dişi sivrisineklerdir. Sivrisineklerin çeneleri yok değil ancak tam olarak açamazlar. Gece bizi bulabilmek için salgıladığımız karbondioksit yol gösterici olarak kullanılmaktadır. Sivrisinek ısırdığı zaman ısırdığı insanın derisine probosisin ortasını şekillendiren ve stilet olarak adlandırılan altı iğneli kısımlarını batırırlar. Bu stiletler sineğin labyum ismi verilen alt dudağı ile kaplıdır. Stiletler deriye batırıldığı zaman esneyerek yukarı doğru kayar ve dışarı çıkar. Bu esnada içerisinde bulunan salya kanallardan yaraya akar. Sineğin salyası kanın pıhtılaşmasını engellediği için kolaylıkla kanı içebilir. Bu salya insanların çoğunda alerjiye neden olur ve kaşındırıcı yaranın temelleri atılmış olur. Bir tane sivrisinek ısırığı çok rahatsız etmeyebilir ancak bir gecede iki üç adet sivrisineğin ısırığına maruz kalırsanız, sıkıntı başlar. Kaşındıkça kabaran ve daha çok kaşıntı hissi veren bu süreç elbette geçicidir. Kaşımadığınız sürece daha hızlı iyileşecektir. Ancak kaşırsanız yara yapabilirsiniz. Kaşıntının azaltılması için eczanelerde bazı kremler satılmaktadır. Bunun dışında evde kantaron yağı ile pansuman yaparsanız faydasını görebilirsiniz. Özellikle yatmadan önce bu kremleri kullanırsanız, uykuda kaşıma refleksinin önüne geçebilirsiniz. Ancak bazı istisnai durumlar söz konusudur.

Sivrisinek ısırığı sonrasında mide bulantısı, baş ağrısı, ateş, kusma ve nörolojik görüntüler ortaya çıkmış ise acilen tıbbi yardım almanız gerekmektedir. Sivrisinek ısırığı küçük olabilir ancak bazen sıtma, sarı humma ya da beyin işleyişini etkileyen bazı rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Korkunç bir tablo gibi gözünüzde canlandırmayın. Sadece aklınızda bulunsun diye söyledim. Dünya üzerinde 3500 adet sivrisinek türü olduğu söylenmektedir. Sivrisinek ısırığından korunmak için sivrisineklerin çok olduğu alanlarda uzun kollu giysiler, şapka vb. Kıyafetler giyebilirsiniz. Ayrıca deriye sıkılan sivrisinek kovucu spreyler günümüzde kullanılmaktadır. Tabi her cilt için uygun olmayabilirler. Evinizin dış mekanlarına sürülen ilaçlar kullanabilirsiniz. Özellikle pencere kenarlarına sürülebilir. Yazın camları açık bırakmak zorunda olduğumuz için sineklere ortam hazırlamış oluyoruz. Daha çok açık olan pencere önlerine sineklik takılabilmektedir. Bütün bu tedbirler sivrisinek ısırığını tamamen yok etmez ancak minimize edebiliriz. Mücadelede bol şans.
" } ] }