{ "title": "Sivrisinek Alerjisi", "image": "https://www.sinek.gen.tr/images/sivrisinek-alerjisi.jpg", "date": "21.01.2024 05:20:10", "author": "gökhan gülkal", "article": [ { "article": "
Sivrisinek Alerjisi, yaz günlerinin vazgeçilmezi sevgili sivrisineklerimizin insan bünyesi üzerindeki etkilerindendir. Geceleyin tatlı uykumuzu bölmekle yetinmeyen bu küçük vampirler kan emici özellikleri nedeniyle özel nefretimizi kazanmışlardır. Sabah uyandıktan sonra vücutta görülen kırmızı beneklerin sorumlusu da sivrisineklerdir. Yaz ayları boyunca geceleri kabusa dönüştüren bu davetsiz misafirler sivrisinek alerjisi olan kişiler için ekstra çekilmezlerdir.

Sivrisinek Alerjisi Sebepleri Nelerdir?

Sivrisinek alerjisine sebep olan yumurtlama döneminde kan emen dişi sivrisineklerdir. Yumurtalarını beslemek için insanlardan kan emen dişi sivrisineklerin ağızlarında bulunan salgılar emme sırasında kişinin vücudu ile temas etmekte ve alerjiye sebebiyet vermektedir. Sivrisinek ısırığı sonrasında ısırılan yerde kalın şekilde kırmızı iz oluşur. Sineğin ısırdığı yerlerin herhangi bir bölgesinde kırmızı nokta haricinde büyük ve şiş bir alan oluştuysa alerji meydana gelmiş demektir. Ancak alerji bu ufak şişlik ile sınırlı kalmayabilir ve sivrisineğin salgısının kan ile teması nedeniyle insan vücudunu çok ciddi bir şekilde tehdit edebilecek reaksiyonlar oluşabilir. Vücuda ısırık yoluyla giren mikrop müdahale edilmez ise türüne göre çok nadir de olsa ölümle sonuçlanabilir. Sivrisinek ısırıklarından en çok da çocuklar etkilenir. Bağışıklık oranı düşük genç vücutların alışık olmadıkları bir canlı tarafından ısırılmasıyla tehlikeli alerjilere maruz kalmaları olasıdır. Yetişkin ve de bağışıklık kazanmamış kişilerde de daha etkili sivrisinek alerjileri görülür. Sivrisinek ısırmaları insanlarda kalıcı hastalıklara da neden olabilmektedir. Isırılan yerin aşırı şişmesi ve ağrı olması halinde hekime başvurmak gerekmektedir.

Sivrisinek Alerjisi korunma yolları

Sivrisinek alerjisi olan kişilerin korunmak için bataklık ve orman gibi yerlerden uzak durması gerekir. Bu gibi yerlere gidilmesi gerektiğinde ise de uzun kollu vücudun tümünü kapatan kıyafetlerin tercih edilmesi sivrisineklere karşı koruma oluşturacaktır. Yaşam alanının yakınlarında bataklık ve benzeri durgun su kütleleri varsa da kurutulması için önlem alınmalıdır. Tüm tedbirlere rağmen gelişen olaylarda alerjiye maruz kalan kişinin hızla sağlık kuruluşlarına başvurması ise en önemli önlemdir. Alerjik vakalar insanlarda farklı reaksiyonlara ve kalıcı hasarlara neden olabilir. 2 aydan küçük çocuklar daha fazla risk altındadırlar ve daha fazla sakınılmalıdırlar. Doktor tarafından tavsiye edilen kremlerin düzenli kullanımı da önemlidir.
" } ] }