{ "title": "Sirke Sineği", "image": "https://www.sinek.gen.tr/images/sirke-sinegi.jpg", "date": "21.01.2024 16:58:45", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Sirke sineği; Eklem bacaklılardan, kısa duyargalı küçük bir sinek cinsidir. Bu cinsin üyeleri genelde meyve sineği olarak adlandırılır. Ayrıca sirke sineği, posa sineği şarap sineği ve üzüm sineği olarak da adlandırılır. Olmuş veya olmamış meyveler ile beslenen Tephritidae familyasının üyeleri de yine meyve sineği olarak adlandırılmaktadır. Özellikle sirke sineği genetik araştırmalarda kullanıldığında model organizma olarak nitelendirilir. Sirke sineği ve Drosophila kelimeleri genellikle D. Melanogaster ile eş anlamlı olarak kullanılmasına rağmen Drosophila cinsi; davranışları, görünüşlerinde ve üreme ortamlarında farklılık gösteren yaklaşık bin beş yüz çeşitten oluşur. Drosophila cinsinin üyeleri küçük sineklerden meydana gelir. Renkleri soluk sarı renkten, kırmızı-kahverengiye, hatta siyaha kadar değişiklikler gösterebilir. Göz renkleri kırmızı renk olup, çoğu türünün kanatlarında çok belirgin siyah desenler bulunur. Çoğu küçüktür ve ortalama olarak 2-4 santimetre aralığındadır. Bilinenin dışında özellikle Hawai türleri bir ev sineğinden daha büyük boyutlardadır.

Sirke sineği çiftleşmesi

Çiftleşme işlemi için karşı cins ile çağrılaşıma geçmek için kanatlarını kullanır. Erkek sirke sineği dişinin yakınında durarak onun kanatlarına bir düzlem şeklinde dik bir açı ile durur. Sonra bir ya da iki kanadını birden dişiye doğru ortalama olarak üç yüz hertz arasında değişen bir hızla çırpar. Sirke sineklerinin küçük kanatlarının titreşimi çok zayıf bir ses çıkartarak dişi sineğin bu sinyali duymasını sağlar dişi sirke sinekleri bu çok hafif titreşimdeki sesleri tanıyarak erkek sinek ile iletişime geçer. Ayrıca sirke sinekleri ilk lavra ve pupa evresi sonrasında çiftleşmeye hazır hale gelir. Sirke sineklerinin gelişmesi ve yeni kuşağın oluşma dönemi ortalama on dört gün civarında sürer. Dişilerdeki bu kısa yaşam içerisinde neredeyse dünyaya ortalamada yüzlerce yumurta bırakabilir. Sirke sineklerinin üreme potansiyeli bir yıl içerisinde ortalama olarak otuz kuşağın art arda incelenmesine olanak sağlamaktadır. Birçok Araştırmacı, bu sinekleri yaydığı sesin karşı cinse ulaşmasını sağlayanın havanın hareket biçiminin antenin kökünde bulunan Johnston organı olduğunu belirtmiştir. İçerisindeki bir doku duyu hücreleriyle algılandığı ve dişi tarafından çözümlendiği için çiftler arasında etkileşim meydana getirmektedir. Son derece karışık bir yapıda olan bu organın içerisinde yaklaşık olarak otuz bin duyu hücresi bulunmaktadır. Sistemin işleyişi henüz daha açıklanamamıştır. Sirke sineklerinin bilim adamlarına sağladığı birçok kolaylık vardır bunların başında da çıplak gözle incelenebilecek ölçüde olmalarıdır. Ayrıca mikroskop altında içleri açılıp rahatlıkla araştırmaları yapılabilmektedir. Tüm kuşaklar arasındaki kalıtsal özellikler basit bir görecelik içerisindedir. Her hücrede içerisinde tüm kalıtsal bilgiyi taşıyan kromozomlar çok iri ve sadece dört çiftten oluşmaktadır.

Sirke sineği yaşam alanları

Sirke sinekleri, en çok yaz aylarında sebze meyve satan manav dükkanlarının çevresinde ve çöp yığınlarının üstünde sürüler halinde dolaşan sineklerdir. Bu tür yerlerde gezmelerinin en büyük nedeni ise lavra evrelerinde maya mantarları ile beslenmelerinden ötürüdür. Ayrıca yumurtalarını çürümeye veya mayalanmaya başlayan meyveler içerisine bırakırlar. Sirke sinekleri dünyada birçok araştırmacı tarafından bilim için kullanılmış tamamen zararsız böceklerdir. Özellikle kalıtımla ilgili araştırmalar için kullanılan sirke sineklerinin bu karmaşık yapısının kalıtımın çözümlenmesinde öneminin büyük olduğu düşünülmektedir.
" } ] }