{ "title": "Sinek Yumurtası", "image": "https://www.sinek.gen.tr/images/sinek-yumurtasi.jpg", "date": "19.01.2024 18:45:11", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Sinek yumurtası içerisinden ilk olarak sinek larvaları çıkmaktadır. Larva ve pupa (Kurtçuk) döneminden sonra uygun ısıda 8-9 gün sonra ergin sinek halini alırlar. Bir haftada kanatlı sineğe dönüşür. İki kanatlı uçan böceklerin geneline sinek denir. Dünyada her yerde yaşayabilen çok fazla nüfusa sahip olan canlılardır. Dünya genelinde 120 000, Türkiye genelinde 1170'den fazla sinek türü vardır. Genellikle sinekler, sıcak ve nemli ortamlarda, lağım, bataklık, kirli, temiz su birikintilerinde, insan ve hayvan dışkıları üzerinde yaşarlar ve bu alanlarda çok sayıda ve çok hızlı çoğalarak, her yerde uçmaya başlarlar. Sinekler, ortamda bulunan açıkta duran yiyecekler, besin kırıntıları, açıkta duran çöpler, sıcak ve nem ile insanların yaşam alanlarında daha fazla görülmeye başlarlar.

Sivrisinek, karasinek, tatarcık ve büvelek gibi en çok görülen sinek çeşitleridir. Sinek virüs, mikrop taşıyan bir canlıdır. Sinek türlerinden olan kara sineğin gözleri çok farklı olup, 400 bin gözcükten meydana gelir. Bu yüzden karasinek mükemmel şekilde görür. Karasinek dolaştığı her yere, kısa zamanda dışkı ve salyasını bırakarak etrafa mikrop, virüs saçıp hastalıklara neden olur. Sinek; dizanteri, hepatit, gıda zehirlenmeleri, kolera, verem, çocuk felci ve daha birçok hastalıkları bulaştırır.

Sinek baş, göğüs ve karın kısmından meydana gelmiştir. Erkek sinek, dişi sineği kanat çırpma sesinden tanır. Sineğin karın kısmında 3 çift ayağı bulunmaktadır ve karın yapısı oldukça esnektir. Erkek sineğin, dişi sinekten daha fazla esnek bir karna sahiptir. Sinek yumurtalarını pis sulara, sığ su kenarlarına, bataklıklara, çöplüklere, lağım suyu akarları etrafına bırakır. Çünkü bu sular, içerdikleri fotosentez yapabilen bitki öbekleri ve yeşillikler sayesinde, oksijen bakımından çok zengindir ve yumurtadan çıkan sinek yavrularının hızlı gelişimi ve büyümesini sağlar. Yumurtaların kırılması ile sinek yumurtasından kurtçuk şeklinde larvalar çıkar. Sinekler gece gündüz aktif olarak etrafta rahatlıkla dolaşabilir. Sineğin erkekleri meyve suları ile beslenir, dişi sinekler yumurta bırakmak için canlılardan kan emmeye ihtiyaç duyar. Her türlü meyvelerin suyunu emen erkek sinekler meyvelerin bozulmasına ve ürün kalitesinin düşmesine neden olur. İnek ilaçlamasını bu gibi yerlere periyodik olarak düzenli olarak uygulamak gerekir.

Karasinekler ve sivrisinekler 3 kilometre gibi geniş bir mesafeye kadar uçabilirler, bu alanlarda uygun yaşam alanlarında ürerler ve canlıların yaşadığı ortamlarda beslenir ve yoğunlaşırlar.
" } ] }