{ "title": "Sinek Türleri", "image": "https://www.sinek.gen.tr/images/sinek-turleri.jpg", "date": "21.01.2024 05:26:57", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Sinek Türleri, Sinek, İki kanatlılar ya da çift kanatlılar (Diptera) denen böcek takımından eklembacaklıların ortak adıdır. Dünya genelinde 177 familyada toplanan 120000 tür bulunmaktadır. Palearktikte 120 familya ve 29579 tür, Türkiye'de ise 63 familya ve 1150'den fazla tür vardır.

İki kanatlılar takımında yer alan sinekler arasında tatarcık, büvelek, sivrisinek ve karasinek adıyla ön plana çıkarlar ve başkalaşım geçirirler.

Sinekler (Diptera), yelpaze kanatlılar (Strepsiptera), akrep sinekleri (Mecoptera) ve pireler (Siphonaptera) takımlarıyla birlikte Antliophora adı altında bir üst grupta toplanırlar. Bu grup kundak böcekleri (Trichoptera) ve pul kanatlılar (Lepidoptera) takımlarıyla birlikte Panorpida adı altında daha büyük bir grup oluştururlar.

Çift kanatlı sinekler, böceklerin her iki yanında ikişer kanadı vardır. Yalnız, bunların ancak ikisini uçarken kullanırlar. İkinci çift kanatları güdük kalmıştır ve denge organı haline gelmiştir. Bu çift kanatlı türün ortak ismi sinektir.

Çift kanatlılar yeryüzünün hemen her bölgesine bulunurlar. Çoğu sağlık açısından ve tarım bakımından zararlı yaratıklardır. Ağızları emmeye elverişli biçimde tasarlanmıştır, bununla yapı sayesinde kan da emdikleri olur. Bu takımın içinde sinek türleri olarak karasinek, sivrisinek, et sineği, yeşil leş sineği, sirke sineği, çeçe sineği, at sineği gibi böcekler bulunmaktadır.

Kara Sinek; Karasineğin yapısı diğer böceklerin yapısına benzer. Gözleri şişkin, iri iki çıkıntı halindedir. Her biri 4.000 gözcükten meydana gelmiştir. Başının önünde iki kısa duyargası bulunur. Sineğin dudakları birleşerek, bir hortum biçimini almıştır. Bu sayede, hayvan besinini deriye dudağını ya da hortumunu sokup, emerek alır. Hortumunu emeceği sıvının üzerine koyarak emer. Bu eylem sırasında emdiği sıvı kıvamı çok koyuysa, salgıladığı bir sıvı sayesinde sulandırarak, emilebilecek hale getirir, öyle emer. Bu beslenme saniyeler içerisinde meydana gelir. Sineğin ayak yapısı çengeller, çekmenlerden oluşur. Bu sayede, en düz yerlerde bile baş aşağı durabilmektedirler aynı zamanda düşmeden rahatça dolaşabilmektedirler. Sineğin karın yapısı 8 halkadan oluşmaktadır. Halkalar dişilerde daha şişkince olup erkeklerde ise daha düz biçimdedir. Dişilerin karın şişliği içlerinde bulunan yumurtalardan kaynaklıdır. Sinekler için en uygun üreme yerleri çöplük, lağım gibi yerlerdir, buradan her yere dağılarak ve burada bulunan mikropları insanlara bulaştırırlar.

Sivrisinik; Başı çok küçük olan sivrisineğin vücudu ise ince ve uzundur. İki duyargası ve iki petek gözü vardır. Alt dudakla üst dudak birleşerek, hortum halini almıştır. Hortumun içinde ise sert bir iğnesi bulunmaktadır. Sığır, manda gibi kalın derili hayvanların derilerini bile iğnesiyle delip, kanlarını emebilmektedir. Sivrisinek durgun sularda ve özellikle bataklık bölgelerde yaşar. Yumurtalarını da durgun sulara bırakır. Sıcak ve kuraklığı hiç sevmez. Gündüz saklanıp, geceleri ortaya çıkması da bundandır. Sivrisineğin yalnızca dişi olanları sokar. Bunlar, kanla iyice doyduktan sonra, güçlükle uçarlar. Erkekler ise çiçeklerden emdikleri bal özleriyle beslenen sinek türleridir.
" } ] }