{ "title": "Sinek Larvası", "image": "https://www.sinek.gen.tr/images/sinek-larvası.jpg", "date": "20.01.2024 03:48:26", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Sinek Larvası, sinek larvası deyince birçok insanın aklına eminim hijyen olmadığı bir çevre, mikrop yayabilecek canlılar geliyordur. Ancak sandığımız gibi değil, sinek larvası, tıp bilim dünyasında, yaraları iyileştirici, ölü dokuları yok ederek, deriyi eski haline getirmesi, yaradaki hastalıklı hücreleri iyileştirmelerine değin birçok faydası bulunur.

Gerçekten sinek larvalarının faydası saymakla bitmez, özellikle de tabiatta ölmüş bir canlının leşini yerler ve birçok salgın hastalığın ortaya yayılmasını önlerler. Sinek larvalarının oluşumu, sineğin yumurtalarını ölmüş bir canlı leşinin üzerine bırakmasıyla başlar, sinek yumurtasını bırakmasından sonra 1-2 gün içerisinde larvalar üremeye başlar ve ölü, leş haline gelmiş bu eti tamamı bitene kadar sinek larvası durmaksızın yerler. Bu şekilde ölü bir canlının leşinden oluşması muhtemel bir salgın hastalık tamamen yok olur.

Sinek Larvası Üretimi: Şimdi, bu larvaların olta balıkçılığı için kullanılmasını anlatalım. Bu larvalar hem deniz hem de tatlı su balıkçılığı için çok iyi birer yem olurlar. Görüntüsü beyaz, bildiğimiz kurt şeklinde, balıkların hemen ilgisini çekerler. Peki bu larvalar nereden bulunur, nasıl üretilir? Larva üretmek aslında çok kolay bir olaydır, özellikle yaz mevsiminde sineklerin her yerde çoğalması ile larva üretimi daha da kolaylaşır. Larva üretimi bir yenge ile kolayca yapılır Bunun için avuç içi büyüklüğünde bir yengeci güneşin dik geldiği ve sineklerin rahatça görebileceği, kokusunu alabileceği bir yere koyulur. Burada susuz kalan yengeç kısa bir süre içinde ölecek ve hafif bir koku yaymaya başlar. Bu kokuyu duyan sinekler hemen yengecin başına üşüşür ve yumurtalarını yengecin uygun buldukları bir yerine bırakırlar böylece ilk aşama tamamlanmış olur (Sineklerin yumurtalarını bırakmaları ve aynı sinek larvası gün içinde gerçekleşir) Yumurtalar bırakıldıktan sonra 1-2 gün içinde larvalar oluşmaya başlar ve yengecin iç organlarını yerler. İkinci günün sonunda yengecin kabuğu altında etin büyük bir kısmı biter ve larvalar olgunluğa erişir, larvalara dışarıdan bakıldığında görülmez. Larvaları, yengeç kaldırıldığında ya da içini açtığınızda görülür, bu sebeple yengeci bir gazete kâğıdı veya karanlık bir siyah poşet içine koymak daha doğru olacaktır.

Sinek Larvası Muhafaza Edilmesi: Larvanın korunmasının tek yolu, sıcak, nemsiz bir gazete kağıdı, karton ya da torba içinde saklanır. Kısaca üredikleri çevreden uzaklaştırmadan kullanmak ve muhafaza etmek daha uygun olur.
" } ] }