{ "title": "Sinek Kuşu", "image": "https://www.sinek.gen.tr/images/sinek-kusu.jpg", "date": "21.01.2024 03:24:59", "author": "burçin güngör", "article": [ { "article": "Sinek kuşu, diğer adı kolibri olan sinek kuşu kuşgiller familyasının en küçük kuş türlerine verilen ortak bir isimdir. Sadece Amerika kıtasında bulunan bu kuşlar en az -20 derece sıcaklığa dayanabilirler. Çoğu parlak tüylere ve cezbedici görüntüye sahiptir ki bu özelliklerin doğacıların onlara hayran olmasına sebep olmuştur. Gagaları ince ve uzundur. İhtişamlı bir görüntüye sahip olan bu kuşun bilinen 300'den fazla türü vardır bunlardan kimi bir insanın sadece serçe parmağı boyutundadır. Bu kuş türünden olan ve Karayip adalarında yaşayan arı sinek kuşu dünyanın en küçük kuşu kabul edilir ve 1,8 gr ağırlığındadır. Kanatlarını çırparken çıkan ses insanın ağzı kapalıyken ses çıkartmasına benzediğinden İngilizler bu kuşlara 'hummingbird' yani hımalayan kuş adını vermişlerdir.

Sinek kuşu Kâinatın yaratıcısını kanıtlar gibi hayranlık bırakan özelliklere sahiptir. Bu kuşların en bilinen özeliği o kadar hızlı kanat çırparlar ki havada asılı kalmış gibi görüntü oluştururlar. Türüne göre kanat çırpma sayısı değişmekle birlikte saniyede 15 ile 80 arası kanat çırparlar. Bu saniyeyi sayıla böldüğünüzde hızını tahmin edebiliyor musunuz? Hızı ve manevra kabiliyeti oldukça yüksektir. Bu kuşun türlerinde saatte 90 km hızı yakalayanlar vardır. Ayrıca bu kuşlar geriye doğru uçuş yapabilir dikey uçuş hareketleri yapabilir.

BU hareket potansiyeline sahip kuşlar gün içerisinde bu kadar enerjiyi sağlamak için genelde kendi vücut ağırlığından daha fazla besin olarak yüzlerce çiçek ziyaret ederler ve 12 saat uyurlar. Bu kuşlar ne zaman ve hangi çiçekten nektar aldıklarını bile unutmazlar. Böylelikle zaten almaları gereken yüksek enerjiyi hafızaları sayesinde gereksiz yere sarf etmemiş olurlar. Sinek kuşlarının kanatları diğer kuşlara göre farklıdır. Omzu üzerinden her tarafa dönebilir kanatları. Bu farklı kanatları sayesinde çiçeklerin nektarlarını incecik gagalarıyla alırken havada sabit konumda kalabilirler ve tekrar gagasını çiçekten çıkarmak için sırt üstü uçabilirler.

Sinek kuşların en sevdiği kırmızı çiçeklerdir. Tüm çiçekler ilgi alanına girse de kırmızı renge bayılırlar bu yüzden bazen kırmızı nesneleri çiçeğe benzetip garaja ya da bir odaya hapsolurlar ve muhtemelen kendini tehdit altında hisseden sinek kuşu içgüdüsel olarak tavana doğru uçuş yapar bu onun yorgun düşüp 1 saat içerisinde ölmesine neden olur bu yüzden sinek kuşunu yakalayıp dışarı atmalısınız. Merak etmeyin yakalanan sinek kuşu avuç içinde serbestçe yatar.

Çiçek nektarları ile beslenen sinek kuşları ince gagaları sayesinde özellikle dar boğazlı çiçeklerin nektarları emer ve bu çiçeklerin polenlerinin taşınmasında önemli rol oynarlar. Birçok türü yavruları varken ve onları beslerken böcekte avlar ve yer.

Sinek kuşlarının yuvasını genelde dişi kuş yapar erkek sinek kuşları bu konuda pek yardımsever sayılmazlar, yuvaları özenle oluşturulmuş bir kap görünümünde ve dalların üstündedir. Yuvada bulunan yumartaların ebatları ortalama bir sinek kuşuna göre büyük sayılır. Kuluçka dönemleri 14-19 gün arası sürer.
" } ] }