{ "title": "Sinek Isırığı Kaşıntısı", "image": "https://www.sinek.gen.tr/images/sinek-isirigi-kasintisi.jpg", "date": "23.01.2024 04:08:22", "author": "neval güven", "article": [ { "article": "Sinek ısırığı kaşıntısı, yaz aylarında biz insanların korkulu rüyası hatta kabusudur sivri sinekler. Kendileri çok küçük olmalarına rağmen ısırıkları o kadar etkilidir ki bütün bir gecenizi kabusa çevirmeye yeter. Hatta ısırıkların etkisi bazen bir günden de uzun sürüp birkaç gün boyunca bizi huzursuz ve rahatsız hissettirmeye yetebilir. Biz büyükler bu kadar çok etkilenirken küçücük çocukları ve bebekleri düşünemiyorum bile.

Ayrıca o ne tatlı bir kaşıntı dır? İnsan kaşıdıkça daha çok kaşımak istiyor. Sonuç maalesef kaşıntı sonrası oluşan yara bereden ibaret. Peki sivri sinekler neden ısırır?
Sivri sinekler beslenip yaşamlarını sürdürebilmek için biz insanların ve hayvanların kanını emerler, bu şekilde hayatta kalırlar. Bu küçücük yaratıklar insan ve hayvan derisini delerek kanı emebilecekleri şekilde tasarlanmıştır. Sinek ısırıkları çoğu kez hissedilmese de etkileri çok tehlikeli sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Bunlardan en tehlikelisi olarak bilinen sıtma ve dang hastalıklarıdır. Çoğu kez ölümle sonuçlanabilen hastalıklardan olup, tedavileri de oldukça zaman alabilmektedir. Bir sivri sinek tarafından ısırıldığını anlamak zor değildir. Genelde ısırılan yerde kızarıklık, şişlik ya da hafif kabarıklık, en belirgin kaşıntı, cilt döküntüleri, morarma nadiren de deri enfeksiyonu olarak kendini gösterebilir. Ayrıca sivrisineklerin sanıldığı gibi tamamı kan emmez sadece dişi olan sivri sinekler kan emerler. Peki sinek ısırığı sonrası neden kaşınıyoruz? Sebebi sivrisinekler ısırdıkları yerlere tükrükleri ile bir tür uyuşturucu madde bırakırlar, bu uyuşturucu madde insanda ilk önce bir rahatsızlık oluşturmaz. Ancak zaman ilerledikçe insan derisindeki protein algılayıcı mekanizmalar sineğin tükrüğünü ve bileşiğini çözer ve bir süre sonra alerjik reaksiyonlar vermeye başlar, bu alerjik reaksiyonlar sonucunda da kaşıntı başlar. Sivri sinek ısırığı kaşıntısı kişiden kişiye değişiklik gösterebildiği gibi, sineğin vücudumuza ne kadar tükürük maddesi enjekte ettiğine göre de değişmektedir. Bazı insanların savunma sistemleri ısırığa hiç tepki vermezken, bazı insanlar ısırığa karşı aşırı tepki (Ciddi kızarıklık, döküntü, şişme, morarma gibi) verebilmektedir. Sineğin emdiği kan miktarı da kaşıntının şiddetini arttırıp, azaltabilmektedir. Sinek vücudumuzdan.

Yeterli kanı emmiş ve ısırdığı bölgeden kendi ayrılmış ise kaşıntı daha az etkilidir. Bunun sebebi ise ısırıkla vücudumuza enjekte ettiği ve kaşıntıya sebep olan tükrüğü kendisinin tekrar emmesidir. Ama eğer sinek ısırırken (Kan emme tamamlanmadan) kovulursa ya da öldürülürse sinek, vücuda enjekte ettiği kaşıntı yapan tükrüğü tekrar ememez ve kaşıntı da daha şiddetli olur.

Sivrisinek ısırığı kaşıntısı nasıl giderilebilir?
Evet bunlar evimizde rahatlıkla bulup uygulayabileceğimiz doğal yollar. Ama bunun yanında ısırığın (Kaşıntının) etkisini azaltabilecek ve doktorların önerisi doğrultusunda kullanılabilecek birçok jel, losyon ya da benzeri kremler bulmakta mümkün. Sivri sineklerden korunabileceğimiz birkaç küçük hatırlatma yapmadan geçemeyeceğim. Etrafa nane aromalı kokular sürebilirsiniz ya da evinizin etrafına sivri sineklerin hiç hoşlanmadığı ve yaklaşmadığı fesleğen, biberiye, nane, kadife çiçeği, sarımsak, soğan, civan perçemi gibi bitkileri ekerek de onları uzaklaştırabilirsiniz.
" } ] }