{ "title": "İncir Sineği", "image": "https://www.sinek.gen.tr/images/incir-sinegi.jpg", "date": "19.01.2024 21:49:19", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "İncir sineği; Diğer bir adı ile incir arısı, halk arasında ilek denilen erkek incirlerin, dişi incirleri döllenmesinde görev alan, polen taşıyan hayvanlardır. Sarı lop denilen dişi incir ağaçlarının meyveleri yarım parmak büyüklüğüne geldiğinde, bu meyvelerin büyüyerek, yenebilecek hale gelmesi, yani top diye adlandırılan evresinde olgunlaşmadan dökülüp yok olmaması için incirin erkek olanı yani ilekten çıkan sinekler tarafından döllenmesi ile sağlanır. Aksi halde bu sineklerin yaptığı döllenme olmaz ise incirler sarı top halinde iken incirler sararır ve dalından düşerek yenilebilecek olgunluğa gelmez. Nedeni hiç bilinmeyen bir şekilde de incir ağaçlarının bulunduğu bahçelerde erkek incir ağaçları neredeyse hiç yok denecek kadar azdır. İncir ağacı sahipleri genelde başka bahçelerden ve ağaçlardan toplanan erkek incirleri yani ilekleri köy meydanına kurulan pazarlarda alır ve satarlar. Bu tip pazarlara ilek pazarı veya sinek pazarı veya ilek pazarı denir. Bu ileklerin pazardaki fiyat aralığı ise ihtiyaca göre değişkenlik gösterir. İncir ağacı bahçeleri olan çiftçilerin yeteri kadar ilek ağacı yoksa bu ilek incirlerini arada Pazar esnafından temin ederler.

İncir sineği özelliği

İncir sineği, incir ağaçlarının yani dişi incirlerin meyvelerini dölleyen bir hayvandır. Bu sayede oluşacak meyvelerin olgunlaşmasını sağlar. Çok eski zamanlarda erkek incirler dişi incirleri dölleyebilsin diye kova otu denilen yaklaşık elli cm uzunluğundaki ip gibi olan bitkiye dizilirmiş. Böylelikle etraftaki dişi incir ağaçlarındaki meyvelerin döllenmesi sağlanırmış. Bu durum günümüzde ise ortalama 10-15 santimetre uzunluğunda olan file ve delikli şekilde olan torbalarla yapılmaktadır. Bu filelerin hepsinin içerisine ortalama olarak 6-8 adet ilek inciri yani erkek incir konularak incir sineklerinin dişi incirleri döllemesi sağlanır. Bu işlemin yapılması esnasında bu filelerin hepsi dişi incir ağaçlarına bir tel yardımı ile güneş görmeyecek şekilde bağlanarak yapılır. Yapılan bu işlem günün ışıması olmadan sabah saatlerinde veya tam tersi güneş battıktan sonraki akşam vaktinde hava kararmadan yapılmalıdır.

Burada zamanın bu şekilde belirlenmesi birçok araştırmacının incelemesi sonucu incir sineklerinin bu zaman dilimlerinde ortalama kırk top denilen inciri gezinmesinden ötürü belirlenmiştir. Özellikle yetiştiricilerin fark ettiği bu durum araştırmacılar tarafından da tasdiklenen bir durumdur. İncir sinekleri güneşin olmadığı ve henüz havanın tam olarak açılmadı veya kapanmadığı saatlerde yapıldığında döllenme sayısında artış gösterir. Ayrıca incir Sinekleri gün dönümünden hemen sonra tembelleştikleri ve ağırlaştıkları için sabahın erken saatleri yapılacak polen transferi için ideal saatlerdir. Döllenmenin çok yüksek olmasını sağlamamanın en önemli faktörüdür. Belirlenen zaman içerisinde çalışan incir sineklerinin yeri değiştirilir. Buda gün dönümü sonrasında erkek incirlerin bulunduğu filelerin, dişi incir ağaçlarındaki en yüksek noktasıdır. Bu yüksek noktalara asılarak incir sineklerinin gün dönümünden sonra tembelleşerek ağırlaşmasından ötürü aşağı doğru çok kolay uçuyor olabilmesidir. Bir incir bahçesinde ortalama 10-15 gün içerisinde bu işlem en az 2-3 defa tekrar edilir. Böylelikle döllenmeyen dişi incir meyvesi en az seviyeye getirilir.
" } ] }