{ "title": "Çeçe Sineği", "image": "https://www.sinek.gen.tr/images/cece-sinegi.jpg", "date": "21.01.2024 14:19:06", "author": "Şafak Aylin", "article": [ { "article": "Çeçe sineği, uyku hastalığına yol açan trypanozoma gambiense parazitini taşıyan sinek türüdür. Bilindiği üzere parazitlik simbiyotik ilişkide birinin karşı tarafa zarar vermesi ile sonuçlanmasıdır. Bu parazit kan ve beyin omurilik sıvısı yani \"BOS\" sıvısına yayılmasıyla ortaya çıkan hastalıktır. Çeçe sineği yoğun olarak Afrika Kıtasında yaşar. Her hastalıkta olduğu gibi Çeçe sineğinin sebep olduğu uyku hastalığı da 1-3 haftalık kuluçka döneminden geçer. Kuluçka döneminden sonra akur adıyla bilinen evre gelir. Akur evresinde sık ateşlenme, deride kaşıntı, yüz ve bacakta şişmeler görülür ve lenf bezleri şişer. Nadir görülen etkilerden biri ise zihinsel bozukluklardır. Akur evresinden sonraki evrede ise baş ağrısı, bilinç kaybı, koma ve hatta ölüm görülebilir.

Peki bu hastalığın teşhisi mümkün mü? Henüz aşısı bulunmayan bu hastalığın teşhisi zor ve pahalıdır. Ama genel hattıyla bilgi verecek olursak parazitin görülmesiyle ya da parazitin sebep olduğu lenf şişliklerinden sıvı alınmasıyla tespit edilebilir. Çeçe sineğinin sebep olduğu hastalıktan bahsettik.

Şimdi ise Çeçe sineğinin dış görünüşünü ele alalım. Boyu 6-16 mm arası olup her zaman gördüğümüz ev sineklerinden daha iri yapılı tüyleri ise sert ve seyrektir. Rengi ise kahverengi ve tonlarıdır ve gelelim ilginç kısmına araştırmalara göre Çeçe sinekleri diğer böcek ve sinek türleri gibi yumurtlamak yerine memeliler gibi hamilelik periyodu geçiriyor. Yaklaşık 3 aylık ömürleri olduğu bilinen bu sinekler hayatları boyunca 8-10 yavru dünyaya getiriyor. Süt proteinine sahip genleri olan Çeçe sinekleri salgıladığı sütle yavrusunu rahimde besler. Eğer süt salgı proteini işlevini kaybederse larvalar gelişemez ve ölür. Sonuç olarak gen haritası hala araştırılmaya devam eden Çeçe sineklerinin ileri yıllarda daha iyi tanınacağı düşünülüyor.
" } ] }