{ "title": "Beyaz Sinek", "image": "https://www.sinek.gen.tr/images/beyaz-sinek.jpg", "date": "19.01.2024 17:52:37", "author": "Nuray sağır", "article": [ { "article": "Beyaz Sinek, Beyaz sineğin ergenleri bir milimetre boyundadır. Beyaz sineğin larvalarının boyu ise 0.3-0.7 milimetredir. Beyaz sineğin erginleri larvalarını bitkinin büyüme noktalarına ve yapraklarına bırakırlar. Beyaz sinekler yaşam alanı olarak rüzgâr olmayan ve 37 santigrat derecenin üzerinde olan yerleri seçerler. Beyaz sinekler genelde Mayıs ve haziran aylarında ortaya çıkarlar. Beyaz sinekler gözle pek görülmezler. Beyaz sinekler bitkilerin yapraklarının alt kısımlarına bakıldığı zaman görülürler. Beyaz sineklerin bitkilere vereceği zararı en aza indirgemek için sayıları çoğalmadan mücadeleye başlanmıştır.

Beyaz Sinek Konakladığı Bitkiler

Kabak, kavun, biber, domates, balkabağı, soya, yer fıstığı, yonca, gül, maydanoz, bamya, salatalık, patlıcan, karpuz, kavun, pamuk, patates, fasulye ve süs bitkileri en çok konakladığı bitkilerdir.

Beyaz Sinek Bitkilere Zararları Nelerdir?

Beyaz sinek, bitkinin özsuyunu emerek bitkinin kurumasına ve zayıflamasına sebep olmaktadır. Bitkinin meyve verimini düşürür. Bitkinin yapraklarını sarartır. Sebzelere yüzde seksen oranında zarar verirler. Beyaz sinek ayrıca bitkileri azot oranınıda azaltır. Azot oranının azalması karbonhidrat ve yağ oranının artmasına sebep olur. Yağ ve karbonhidrat miktarının artması bitkinin büyümesini olumsuz yönde etkiler. Beyaz sinek ayrıca bitkilerde mantara sebep olur. Mantar oluşması ile bitki özümleme yapamaz. Bunun sonucunda da verim düşer ve Sebzenin pazar değeri düşer. Beyaz sinek virüslerin taşınmasında önemli bir rol oynar.

Beyaz Sinek Mücadele

Beyaz sinek, kışı yabancı otlar üzerinde geçirir. Bu nedenle hasat sonrası yabancı otlar yakılmalıdır. Azotlu gübre çok kullanılmamalıdır. Beyaz sinekler için mavi ve sarı tuzaklar tercih edilmelidir. Bitkiler gereğinden fazla sulanmamalıdır. Kimyasal ilaçlarla daha çabuk ve kolay mücadele edilebilir. Fakat kimyasal ilaçlar toprağa ve bitkilere zarar verebilir. Zararlardan korunmak için toprak her yıl sürülmeli, yabancı otlardan temizlenmeli ve gereksiz sulamadan kaçınılmalıdır. Beyaz sinek bitkilere ciddi zararlar verip verimi ve kaliteyi düşürür. Beyaz sinek ile mücadelenin doğru ve zamanında yapılması gerekir. İyi günler.
" } ] }