{ "title": "Akdeniz Meyve Sineği", "image": "https://www.sinek.gen.tr/images/akdeniz-meyve-sinegi.jpg", "date": "19.01.2024 00:33:41", "author": "Kadriye Özen", "article": [ { "article": "Akdeniz Meyve Sineği, Caretitis capitata Akdeniz meyve sineğinin erginleri genellikle ev sineğinin 2/3 büyüklüğünde büyüklüğü kadardır. Vücudunun genel olarak rengi sarımsı kahverengiden oluşur. Baş rengi sarı gözleri büyük ve yeşil madeni pırıltılı kenarları ise kırmızı şeklindedir. Kanatları geniş olur üzerinde siyah ve soluk kahverengimsi çizgiler bulunur. Yumurtaları ise mekik şekline benzer ve beyazdır. Larvası beyaz ve bacaksızdır. Kupa koyu kahverengi renginde olup fıçı şeklindedir.

Akdeniz Meyve Sineği Hayat Döngüsü: Zararlı olup kışları toprakta ağaç ve kupa üzerinde olan turunç meyvelerinin içinde larva olarak geçirir. İklim koşullarına göre ilkbaharın sonu yazarın başında ortaya çıkan erginler beslendikten sonra yumurtalarını olgun meyvelerin kabukları altına bırakılırlar. Açılan yumurtalardan çıkan larvalar meyvelerin etli kısmını yiyerek 3 dönem geçirirler ve olgunlaşınca kendilerini toprağa bırakarak toprağın 2-3 santim derinliğinde pupa olurlar. Lavraları gelişimi ise özellikle sıcaklığına bağlı olarak 9-18 gün içerisindedir. Bir pupalardan ergin çıkışı ise yazın 10-12 gün arasıdır. Çıkan bu erginlerin cinsi olgunluğa erişip çiftleşmesi için ise 4-7 gün kadar maya, maya fumajin, gibi maddeler yemeleri gerekir. Yumurtlamanın olması için sıcaklığın en az16° derecenin üzerinde olması gerekir. Ergin'nin ortalama ömrü doğal koşullarına içinde 30-50 gün arasıdır. Ege Bölgesi'nde yılda 4-5 Akdeniz bölgesinde ise 7-8 döl verebilirler.

Akdeniz Meyve Sineği Larvası

Akdeniz meyve sineğinin zararları larvası tarafından yapılmaktadır. Meyvesinin etli kısmından yiyerek larvalar meyvenin bu kısmında bir yumuşama ve çürüme meydana getirirler. Zarara uğrayan meyveler zamanından önce olgunlaşırlar ve dökülür. İhraç edilen turunçgiller çeşitlerindeki zararları ülke ekonomisi yönünden oldukça önemlidir. Bu çeşit meyvelerin vuruklu ve enfekteli olması yüzünden ihracata yapılmasına mâni olmaktadır. Bu sebepten malın yurt dışına çıkılmasına izin verilmemektedir. Yıllık zarar oranının Ege Bölgesi'nde %5/2 -78,9 arasında değiştiği saptanmıştır. Dünyadaki subtropik ve tropik iklime sahip olan hemen hemen bütün ülkelere yayılmış olan Akdeniz meyve sineği ülkemizde de Akdeniz ve Ege bölgelerinin sahil şeridi boyunca uzanan yerlerde faaliyet gösterir.

Akdeniz meyve sineği zararı polifag bir zararlıdır. Ülkemizde tespit edilen en önemli konukçuları ayva, kayısı, şeftali (Öncelikle geç çeşitler) incir Trabzon hurması, mandalina, satsuma, portakal, Washington Alanya yerli yalansi ya greyfurt ve şeker kanı turunçtur. Tercih ettiği konukçuları mevcut olmadığı hallerde Tali konukçularda Hint inciri, nar, armut, hünnap ve yabani türlerde yaşamını devam ettirebilme özelliğine sahiptir.

Akdeniz meyve sineği ile Mücadele

Kültürel nlemler: turunçgil bölgesine ara konukçuluk yapan şeftali, incir, Trabzon hurması ve nar gibi çeşitler dikilmelidir. Dökülen çürük meyveler toplanıp derin bir çukura gömülmelidir.

Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele: Ülkemizde parazitoitleri bulunmadığı için biyolojik mücadelesi de yoktur. Bazı ülkelerde ise iyonize radyasyon ile kısırlaştırarak laboratuvar koşullarında üretilen bireylerin doğal popülasyonlar içinde salınması parazit sağlığı ile kombineli olarak uygulanmıştır.

Kimyasal Mücadelesi: Sonbaharda eylül, ekim ayları içinde turunçgiller gelişimine devam ederken özellikle de erkenci çeşit olan satsuma mandalina olgunlaşmadan önce meyvelerde vuruk kontrolü yanı sıra mutlaka Jackson çeşi feromon tuzakla veya trimedlure ve içeren besin tuzakları asılarak sinek çıkış kontrolleri yapılmalıdır. Sineğin tespitinden sonra meyveler vurma olgunluğuna erişmiş ve vuruklar tespit edilirse derhal ilaçlamaya geçilmelidir. İlaçlamayı takiben tuzaklarda yine de sinek görüldüyse 7-10 gün arayla ve hasat başlamadan 10 gün önceye kadar ilaçlamaya devam etmek gerekir. Günlük sıcaklık 16° C'nin altına düştüğü zamanda ilaçlama yapmaya gerek kalmaz. Limon bahçesinde ilaçlamaya gerek yoktu.
" } ] }